torsdag 30. juli 2009

Økonomisk grums om renter

I et isolert samfunn, der han er den eneste som eier penger, låner Fabian ut 100 kr i gullmynter til to personer. Disse to personene kjøper så varer/tjenester av hvernadre. Som betaling for lånet krever Fabian 5 kr i rente i året. Hvis så den ene av disse to personene klarer å innfri både gjelden og renta, betyr det at den andre sitter med 95 kr, for det ikke finnes mer enn 200 kr i økonomien. Så hvor skal disse ekstra ti kronene Fabian krever i rente komme fra, når han er den eneste pengetilbyderen?
. *
I samme tankegang følger: Sett at det finnes ett økonomisk system i verden, der alle pengene stammer fra lån av samme bank: da går det ikke an for ALLE å bli gjeldsfrie, fordi rentene som kreves tilbake ikke finnes. Det finnes ikke nok penger i systemet.

Hvor kommer så pengene i Norge fra? Du har kanskje oppsparte midler fra besteforeldrene dine, eller som du har fått ved arbeid, som kommer enten fra bedriftslån for investering eller fra bedriftens inntekter, som igjen ofte er noen andres lån. Lån tas i banker: DnB Nord låner av Norges bank, som bare har penger på en måte. Hvor kommer de fra? Fra en sølvskatt innført under opprettelsen av banken i 1816 - fra en fast valutastandard. Man tok verdier fra folket for å innføre en vekt-standard-valuta i sølv. Pengene våre har troverdighet pga. dette (- se 'Ekte gull er penger' fra 3 min..-) men de fungerer likevel som et byttemiddel, fordi det har folk bestemt. Spørsmålet er: hvordan kom pengene i sirkulasjon?
. * *
Dersom det samme er sant for økonomien vår som med økonomien for Fabian og de to låntakerne, kan ikke alle være gjeldsfrie. Rentene som kreves inn krever at noen andre har tatt opp lån for at låntakeren skal ha penger for å betale disse rentene. Det betyr at gjelden i samfunnet bare stiger og stiger..

I islam er det forbudt å ta renter, kan hende ligger det fornuft bak det forbudet.

Men jeg tror ikke alle penger noen andres lån. Penger er et byttemiddel som man opparbeider seg gjennom varer man lager og tjenester man gir, ikke bare ved å ta opp lån. Men noen må ha pengene i utgangspunktet, for et sted kommer de jo fra. En gang var det noen som fant på å bruke mynter, som brukte det som betaling eller som lånte dem vekk...Hvis folk låner og betaler mer rente enn hva utlånerne selv bruker, samles kapitalen hos utlånerne (ellers kommer pengene ut i sirkulasjon igjen og det er ingen problemer. Fabian må også ha mat). Så er det sånn at alle får mer og mer gjeld hele tiden? For det ser ikke ut som at gjelden noen gang har minket, den stiger med 7 % i måneden.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Om renter og andre underlige ting, kan du lese i historien om Fabian, gullsmeden, her:
Jeg vil eie hele verden pluss 5% -
Den finansielle fadesen


Og her: Money as debt

1 kommentar:

 1. Flott at noen tenker over dette!

  Joda - pengene i vårt "vestlige" system var engang bare "representert" som papir og mynter fordi den egentlige verdien lå i sølv og (helst) gull. Den såkalte gullstandarden.

  Men dette var tydeligvis for vanskelig for politikerne. Det satte begrensninger på hvor mange nye penger de kunne tilføre systemet. Og da man fikk økonomer som for eksempel Keynes som anbefalte staten å kontrollere inflasjon og renter så hoppet man jo raskt på den.

  Siden den gang har penger ikke vært representert ved en ressurs (i praksis gull - husker du gullbeholdningen som ble flyttet til england under krigen?) men ved GJELD.

  Penger blir idag skapt ved å utstede gjeld, og det er staten som bestemmer hvor mye gjeld en kan få lov til å skape. Dette gir økt vekst over kort tid, og gir myndighetene kontroll til å justere pengenes kjøpekraft. Staten sparer/tjener grovt på dette!

  Desverre skaper det et samfunn som er avhengig av evig vekst og evig inflasjon.

  Og - helt riktig - det vil aldri finnes nok penger til at alle skal bli gjeldfrie. Det er en fysisk umulighet.

  SvarSlett

Skriv i vei!