mandag 29. mars 2010

BRØDET SMAKER SOM DET I BUTIKKEN!

På det halve året jeg har bodd hjemmefra har jeg sluttet å kjøpe brød for å spise selvbakt, grovt brød. Det har ført til at jeg nesten helt har sluttet å spise brød, siden brødene bruker å:
  1. smuldre istykker før jeg rekker å skjære en skive
  2. bli 3 cm høye med 40% av brødet i form av skorpe
  3. bli megaharde
  4. bli brent
  5. smake av gjær og alkohol
  6. smake ikke-godt

Jeg har løst disse problemene ved å (1) svelle det grove kornet, (2-3) unngå kombinasjoenn flytende deig og form, (5) bruke halvparten så mye gjær, (6) tilsette salt og lin og sesamfrø. Så her får du oppskriften på brødet mitt som smaker som det i butikken, det er mye grovere enn butikkbrødene (tror jeg), men blir dessverre raskt tørt og STEINHARDT!Oppskrift på et slags spiselig etterpåhardt grovbrød. 
Man behøver av ingredienser:
vann
2 dl sammalt rug, sammalt hvete og havregryn
> 4dl hvetemel
salt
linfrø, sesamfrø
olivenolje
Den eine helvta av ein gjærpakke  (halv pakke gjær)

Framgangsmåte:
 1. Kok opp 5 dl vann.

2. Melblandingen: Ha 2 dl sammalt rug,  2 dl sammalt hvete og 2 dl havregryn i ein bolla. Tilfør litt linfrø og sesamfrø etter egen smak (ca. 0,5 dl av hver holder nok). Husk 1 ts salt.

3. Skold grovkornet: Hell 4 dl dampende vann og 2 ss olivenolje i bolla (for at ikke deigen skal klistre seg). La det stå litt, før det røres. Rør og rør. Når deigen er jevnt flytende uten klumper, la den stå for å avkjøle seg til den er behagelig varm (varmere enn lunken).

3. Gjær: Bland litt av det gjenværende vannet i gryta med kaldt vann i et glass til du får en fin gjærtemperatur og rør ut en halv pakke gjær. Tilsett gjærvannet til deigen, men pass på temperaturen - er deigen for varm, dør gjæren, og da blir brødene enda flatere. Det er ikke farlig om deigen er for kald, da går bare gjæringa sent. Rør inn 1 dl hvetemel. Det er meninga at deigen skal være flytende, da hever den bedre (tung deig med grovt korn). ENDRET: heller seig enn flytende, blir så lett gjærsmak på brødet

4. Heving: La det heve tildekkket på et lunt sted el. over noe lunt. (f.eks. på badet hvis man er så utrolig deilig å ha varmekabler!)

5. Når deigen har hevet en stund, en eller annen gang, er den ferdig (hever den for lenge, vil det smake alkohol av brødet). Tilsett først 3 dl hvetemel og rør det inn, el. kna når det ikke går å røre lenger. Det er ikke lurt å legge deigen på bordet og begynne å kna om den er klissete. Tilsett mer hvetemel ved behov (Jeg har erfart at deigen ikke blir tørr nok, siden det grove melet absorberte så mye vann i begynnelsen). Deigen må være fast, for den skal stekes på fribrett, dvs, uten form. Eller så kan du prøve å steke den i form, det går an. Om du steker formløst, form ett stort brød, ellers har jeg erfaring med at de blir så små og flate. Da behøver heller ikke deigen være så fast, som gjør at den hever lettere.

6. Steke: 30-40 minutter på 275 grader i nederste rille.

Som sagt går det sikkert an å steke denne oppskriften i form, da behøver den ikke være like fast. Sige gjør brødet uansett. Jeg har hatt ulykker med formsteking før, men antagelig fordi deigen var flytende. Den skal ikke være flytende. Problemet med form er at brødet hever ut av formen og over kanten, iallfall om formen er for liten. Derfor tror jeg det beste er å dele deigen i to og steke to små formbrød.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv i vei!