onsdag 6. mars 2013

Mr. Kaizers, hans Constanze og meg i noteform

Kaizers Orchestra har en låt på førsteplata si som er temmelig rar, spor nr. 13 - Mr. Kaizer, hans Constanze og meg. Som siste spor kan man godt være overdådig og anti-kommersiell. Mr. Kaizer, hans Constanze og meg er veldig pent harmonisk, minner om en drikkevise fra forrige århundre, og veldig tydelig skrevet på piano. Den går i C-dur og tar i bruk mange dominant-tonika-vendinger og parallelltonearter, før den til slutt heiser seg til D-dur i et gledesbrus. Det er tydelig at Ottesen fikk tatt i bruk harmonilæren han hadde på lærerhøgskolen (HiB). Låten er uvanlig fordi den er arrangert som en (!) brasskvartett med sang (og kontrabass)! Det er ikke vanlig! Det er noe vi burde ha mer av! Tenk deg Frelsesarmeen i juletida, eller korps som står i gatene, med en sanger! Halleluja...

Dette arret hadde jeg tenkt å blogge om for leeeeenge siden. Analysen tok til en gang i forfjor en gang, og ble ferdig til slutt  i juleferien, etter noen ukers sporadisk arbeid. I juleferien, da har man jo så mye tid. Notebildet man ser her er temmelig likt det man hører på sporet, det er ikke annet enn plukking. Bestningen synes å være to trompeter og to euphonium, men jeg har valgt å legge den dypeste juff-stemmen til trombone og påfølgende f-nøkkel i C.

Nesten like mye tid ble brukt til å finne ut av hvordan lage video av det - det er ikke alltid man finner en bra skjermfilmer (fraps, hæ hva er det?). Noteprogrammet er det hellige Sibelius 6, som jeg anskaffet på folkehøgskolen i forbindelse med arrangeringstimer. Målet mitt her i livet er å selge arrangement så den transaksjonen går i pluss. Studentversjonen kostet 1600 kr eller mer, var det kanskje 2600 kr? Det er iallfall 5 arrangement, så jeg får bare sette i gang - en gang. NoteService!!


Som jeg skriver i ingressen på youtube:
- Her er det mange ideer å ta av for å lage et ordentlig, fullverdig blåserarrangement, kanskje i en bedre toneart. Notene på arret finner du i denne google-drive-mappa. Du finner også note av melodien med akkorder der, såkalt besifring. Vohooo. Det er det arket som heter "Melodi i C".

Når det gjelder selve arrangementet, tror jeg det faktisk er godeste trekkspiller Stian Carstensen som har arrangert det herre! I heftet som følger med Ompa til du dør står han nemlig oppført, såvidt jeg kan erindre, både som arrangør og produsent (for å sørge for skikkelig sigøynerlyd - Bulgaria). Han er vel mest kjent blant musikklinjaelever og andre musikalsk bevandrede mennesker, og da mest for den legendariske medleyen/potpurriet med jazzbandet Farmers Market:
At det er hans arr er en antagelse fra min side og knapt sikker kunnskap, men jeg kan likesom ikke forestille meg at Ottesen brukte tid på å sette seg ned og skrive ut noter for disse blåserne. Transponering er jo vanskelig, lizm! Jeg vil tro man er borti det på musikklinja på lærerhøgskolen, men man lærer det nok også på jazzlinja i Trondheim, der Carsten var elev i slutten av det forrige århundre.
   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv i vei!