fredag 2. april 2010

XSPF-spillelister - online mp3-lister

Spotify har vist oss hvor fint det er med spillelister (det er den eneste måten å samle musikken på der). Det finnes atskillelige andre sider der man kan lage spillelister, som myspace og last.fm, men der må du registrere deg og ta til takke med det sidene har tilgjengelig. Spotify er bedre enn de fleste med sin hurtighet og store katalog, selv om Spotify også krever innlogging. Men det finnes også noe skikkelig grasrot-opplegg der du styrer alt selv, nemlig XSPF-lister. Disse er enda mer tilgjengelige enn spotifylister, og kan deles over hele internett. Mange sider bruker xspf-spillelister til forhåndslytt, bl.a. Amazon og last.fm.

XSPF, XML shareable playlist format, (uttales schpeff el. spiff) er et format for å skrive spillelister i XML, et markeringsspråk som ligner på HTML. Informasjonen står innenfor tagger som: <playlist>, <trackList>, <track>, <location>, <title>, <creator>

Eksempel på XPSF-spilleliste som jeg selv har satt sammen: brasiliansk og litt til - åpne med vlc (el. wordpad for å titte på koden)

Fordelen med xspf-spillelister er at de kan spilles av overalt med nettforbindelse: på mobilen, linux, windows, osv, så lenge du har et program (oftest vlc) som kan spille av xspf-formatet, et åpent, patentfritt format. Man behøver ikke Spotify, registrering eller noe sånt. Lettere å dele, altså.
Ulempene, f.eks. i forhold til spotify er at det er ikke er bare bare: for å sette sammen en xspf-liste må du selv sørge for lydfilene, enten ved å laste opp eller finne dem på nettet, for så å legge linker til dem i spillelisten. Tilslutt må selve spillelisten lastes opp. Altså krever det en innsats utover det å finne låtene og klikke 'legg til', og informasjonen må skrives inn for hånd.

XSPF-lister er egentlig bare en veldig bærbar måte å streame filer på: filene ligger alltid på nett, mens spillelisten viser hvor filene ligger.

Sett at du vil skrive om noe musikk, så er det bare å legge det til i en Spotify-liste og spre linken. Kjempegreit! Men ikke for de som ikke har spotify, og heller ikke hvis låtene ikke ligger i katalogen (da ligger de garantert et annet sted). EDIT: Eller youtube, da, det ligger herlig mye bra på youtube, og der kan man også lage lister!

Framgangsmåte for xspf-liste
1. Musikkfilene. Du kan enten: Laste opp musikk til et egnet sted sånn at fila kan streames, eller finne mp3-filer på nettet.

a. - Laste opp: legg filene til en egen server, til bloggen din eller et annet sted slik at filene ligger der med mp3 i slutten av filnavnet. Mange blogger har mulighet for vedlegg. Googlesites er et fint sted å bruke, hvis du allerede har en side der, oppretter du bare en ny side - velg filarkiv, eller bruker et filarkiv du allerede har. Skip mp3-filene dit. Før du laster opp, må du passe på at filnavnet ikke inneholder mellomrom: altså går ikke "http://dyreorkesteret.no/ljod/en bamses sang.mp3", men "http://dyreorkesteret.no/ljod/en_bamses-sang.mp3". Ellers virker ikke spillelisten (med mindre man legger til elendighet-ekstrakode), og jeg vet ikke hvorfor, det bare er sånn med Goooglesites.

b. - Finne mp3-filer: det finnes søkemotorer, som skreemr, skreddersydd for å lete etter mp3-filer, eller man kan anvende google og *mp3. Eksempel: jeg lette etter Matias Tellez, høyreklikket over en fil blant søkeresultatene, kopierte linken, og limte adressa inn i spillelista, imellom location-taggene. Jeg lagret fila som xspf og åpnet den i vlc som spilte i vei (kunne likegodt bare ha streamet filen):
 <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<playlist version="1"xmlns="http://xspf.org/ns/0/"><trackList>
<track><location>http://homepage.mac.com/backtothesound/.Public/08%20Head%20In%20Cloud.mp3</location>
<title>Head in cloud</title>
<creator>Matias Telle</creator>
</track>
</trackList></playlist>

2. Skrive spillelista. Etter å ha sørget for filene, må du lage spillelista, som er en xspf-fil. Den er en ordnet liste over filenes plassering/peker/link på internett og så mange andre opplysninger du ønsker, skrevet i XML. Linker må slutte på .mp3 for å kunne brukes i en spilleliste. Høyreklikk på fila, eller nedlastningslinken, kopier plasseringen og lim inn i spillelista.

For å få grunnleggende kode kan du bruke:
- Automatisk kodemaskin (java): fyll inn de feltene du ønsker, og kopier deretter den underliggende koden

-Spillelisteskjelett som kan sakses herfra (lenger ned på siden står det om hvordan angi album og varighet osv). Lim inn i et txt-dokumenet, og fyll ut mellom taggene.

- Eller herfra, et enkelt opplegg. Det gule er der linkene skal limes inn.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><playlist version="1" xmlns="http://xspf.org/ns/0/">
<trackList>
<track><location>file:///mp3s/song_1.mp3</location></track>
<track><location>file:///mp3s/song_2.mp3</location></track>
<track><location>file:///mp3s/song_3.mp3</location></track>
</trackList>
</playlist>

3. Lagre spillelista. Åpne et nytt txt-dokument i wordpad, notepad, (el. gedit - linux), hvis du ikke har gjort det allerede. Lim inn all spillelistekoden og lagre det som navnpåspilleliste.xspf. .xspf blir da filformatet. Dette formatet gjenkjennes ikke naturlig av pcen, men det er skrevet i xml, og kan redigeres av ethvert tekstredigeringsprogram. LAGRE!

4. (obligatorisk punkt om du sakset kode og skrev inn selv) Kjør lista gjennom XSPF-validatoren, som saumfarer koden for å luke ut feil.

5. Spredning. For øyeblikket er det bare du som har tilgang på spillelista. Last opp spillelista, f.eks. til samme stedet som mp3-filene, og finn linken for å kunne dele den. Som dette,

Det finnes flash-avspillere sånn at du kan spille av lista på direkte nettstedet dit, men jeg får det ikke til!

6. VIPS! Last ned hvorsomhelst og åpne spillelista i vlc for å høre på musikk!

Som jeg hadde håpet du forstod, slutter spillelista og sangene å virke om serveren lista eller filene ligger på forsvinner/krasjer/failer. Sånn fungerer INTERNETT, SCHØ.

(MER KNASK FOR DE VIRKELEG TEKNISK ANLAGTE)(DVS. IKKE DEG, STORT SETT)
  • XSPF PHP Generator (fikk det ikke til å virke med googlesites - laste opp mappe? Html-filer? Neeeh..gikk ikke). Ifølge instruksene, så lager dette php-skriptet automatisk en spilleliste over alle mp3-filene i en bestemt mappe på serveren din, og en html-side med en flash-avspiller. VIPS!
  • xspf-download-0.1.0.py (GNU/Linux):  A Python script that parses XSPF and M3U files and downloads the files to the local harddrive. - et skript som automatisk laster ned spillelister, virker kult. Jeg vet ikke helt hva dette er for noe, får teppe av det, men er noe linux-kode-opplegg. Ellers kan man jo åpne spillelista i wordpad, finne linkene og laste ned sangene rett fra linkene.

2 kommentarer:

  1. Du kan dessverre ikkje køyre php-kode på googlesites. Python-skript bør du kunne køyre på alle slags system, men det er kanskje enklare å laste ned http://wubi-installer.org/

    SvarSlett
  2. Du mener XSPF PHP Generator? Så det var derfor det ikke virket! Men jeg orker ikke sette meg inn i hvilke kommandoer og hva jeg må gjøre for å få det til, selv med wubi-installer, iallfall ikke for øyeblikket....

    SvarSlett

Skriv i vei!