fredag 14. mai 2010

Hvorfor dyrke grønnkål

I det siste har jeg vært opptatt av grønnkålen, som i Europa (Norge ligger utenfor Europa) fremdeles er en sterk kultur i vekst, kulturvekst. Mens nordmenn flest knapt har hørt om den.

Grønnkål - en sterk kulturvekst.
Sakset fra en.wikipedia.org/wiki/Kale


"I nordvest-Tyskland, i området rundt byene Bremen, Oldenburg og Hannover samt staten Schleswig-Holstein har det utviklet seg en hel kultur omkring grønnkålen. Der gjør de fleste lag og foreninger en Grünkohlfahrt (grønnkålutflukt) i perioden fra oktober til februar, for å besøke et landsens vertssted og fortære store mengder kokt grønnkål, kassler, mettwurst og schnapps."

En av skribentene på dyadebloggen er også begeistret for grønnkål og har skrevet mange innlegg om grønnsaken. En av leserne kommenterer: "Selv har jeg spist Caldo Verde på Madeira. Det er visstnok nærmest en nasjonalrett i Portugal. Det er grønnkålsuppe, men med en litt annen grønnkål enn den vi dyrker her. Den vi dyrker her trenger lengre koketid."


Nettopp på grunn av caldo verde var det at jeg skulle så grønnkål. Caldo verde, "grønn kraft", er en portugsisk suppe basert på potet og masse grønnkål, men  også med noen skiver deilig pølse i (chouriço). Siden jeg ikke hadde funnet grønnkålfrø i forretninger her i Norge, plukket jeg dem likegodt av en plante i Portugal da jeg var der ifjor sommer. Der kan en grønnkål bli over to meter høye før planten visner. Det er nemlig ikke hodet på kålen man spiser, men bladene. Frøene ligger i avlange belger, omtrent som på erteplanter, ut i fire retninger. Den portugisiske varianten mangler krusningen på bladene, til forskjell fra norske varianter, iallfall de norske jeg har sett.


Får se om det spiller noen rolle på vekst, at den nå vokser opp i et kaldere klima. Og om koketiden er den samme som i Portugal.

3 kommentarer:

 1. Hvordan gikk det med grønnkålen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heihei! De spirte og vokste; én fikk for mye gjødsel og døde, én annen overlevde og ble plantet ute. Ble stor, men så kom dyrelivet: http://dettegikkjobra.blogspot.no/2010/10/hva-slags-mark-er-dette.html

   Slett
 2. hei på deg!!!!

  SvarSlett

Skriv i vei!