onsdag 6. januar 2010

Holde varmen uten pels

(Beklager, men dette er ikke et innlegg mot pelsindustrien)
Denne kuldebølgen med kald polarluft som har rammet hele den nordlige halvkule i et par uker nå, som har utløst snø i Spania og rystet skapninger ut av den romaniske forestillingen om snø, har sannelig slått seg til rette. I folks beinmarg.

...at det kan bli så kaldt? Minus 23 viste termometeret i morges, jeg har aldri sett maken. Selv med ovnen på full guffe på 20 grader (har satt meg en grense der) blir det ikke ordentlig varmt. Selv om jeg beveger på bein og armer for å holde varmen, fordufter varmen ikke lenge etter. Så da lurer jeg selvfølgelig på: Hvordan klarte folk seg før i tiden? Tenk på samene, på vidda, der kulda smyger seg ned til førti minusgrader. Måneder med mørke, frost og kulde. Det er overnaturlig varmekunst. Respekt. Virkelig.

På samme måte som at vi ikke fatter åssen folk klarer seg uten facebook, mobil, kjøleskap, toffifee og kunstgjødsel. Enda man ikke behøver tenke lenger tilbake i tiden enn bestefar og bestemor for å støte på disse manglene. Hvis man tenker - hvordan holdt folk varmen før glavaisolasjon og panelovner; før i tiden var tiden før FjerntSynet, datamaskinen og megabråte med fritid, så de fleste satt muligens mindre stille + de hadde godt med tykt, kløende, heimestrikka ulltøy på seg.

Eller som Lars Monsen sa:
- Unngå å dusje hver dag. Da beholder man et lite skittlag på kroppen som utgjør en stor forskjell når det gjelder å holde på varmen. Da er det ikke så kaldt å gå ut i bilen om morran, sier friluftsguruen.
Dessuten sparer man varmtvann. Lurt.

Samenes hemmelighet? Samene har varmeisolerende pels.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv i vei!