fredag 7. november 2008

Fire gode ting ved nedleggelsen av Skral festival

En av festivalene som overskred budsjettet sitt denne sommeren var den koselige Skral festival i Grimstad i Aust-Agder. Det var en liten festival som holdt til på et friluftsområde, med sofaer som en del av interiøret, med flest lokale/norske band og musikere på listen, men også en del utenlandske, mindre kjente. I sommer nådde festivalen sitt høyeste antall besøkende, med omkring 13 000, og av vidkjente musikkgrupper skiltet den med Kent, Danko Jones, Big Band, Madrugada, Enslaved og Sharon Jones and The Dap-Kings (The Dap-Kings er bandet som kompet Amy Winehouse).

Hvordan alle disse festivalene klarer å få så store underskudd begriper jeg ikke. Kanskje er de for stormansgale. Det pøses penger ut store band, unødvendig mye, og så overbyr festivalene hverandre, istedenfor å samarbeide. Sånn har det vært med Quarten og Hovefestivalen. Jeg vet også at det kommer uforusette utgifter med i bildet. Da jeg arbeidet som frivillig under Skral i år, var det noen som ikke møtte opp til et natt-riggeskift. Firmaet som skulle stille de enorme scenene hadde blitt lovet hjelp av et tjuetalls frivillige i kontrakten. Da de ikke stilte opp, måtte festivalen ut med penger for ekstramann fra firmaet. Det beløp seg på tusenvis av kroner, så vidt jeg husker. Velvel. Men det er ikke bare trist og leit, dette, fordi at derfor:


1. Mindre stress på underlaget. De siste tre sommerene har gresset på Groos, der festivalen finner sted, blitt utslitt av blandingen av tusenvis av tramp, plastbegerskår og gjørme. Nå vil det endelig få muligheten til å komme seg skikkelig og dekke bakken grønn som gress skal gjøre!

2. All den søpla, altså. Alle de plastbegrene som prøvde å bli ett med jorda. Miljømessig var dette den beste beslutningen, så blir det litt mindre søppel til neste sommer. CO2-messig var dette helt sikkert den beste utveien, ja. I tillegg til søpla og forbruket utøver folkehopen et stort CO2-press som vil påvirke det lokale klimaet. Det forklarer værets skiftende atferd under festivalen, med ekstremt uforutsigbart og ondskapsfullt vær. Hadde du paraply, ble det sol. Hadde du lite klær på, ble det kaldt. Hm. Var de uforutsette utgiftene egentlig CO2-utgifter?

3. De stakkars studentene pådrar seg ikke mer gjeld pga. festivalen og kan forsøke å betjene det lånet de alt har. Som ikke kan være så vondt å få til når de får støtte fra folk rundt i hele byen. Nei, vi vil nok savne denne festivalen.

4. De gav seg mens de ennå var på topp. Minnet om Skral forblir et hyggelig minne. For flertallet. De som ikke plukket søppel. . .

Her kan du lese om nedleggelsen

Vi prækast på neste Skral.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv i vei!