tirsdag 24. april 2012

Hva du kan jobbe som på Hove 2012

Jeg skrev om å jobbe som frivillig på Hove her, og at du selvfølgelig burde velge miljø. I dette innlegget kan du lese litt mindre ensidig om de forskjellige jobbene du kan ta som frivillig, fra en tidligere frivilligs erfaringer. Beskrivelse av jobbene kan du ellers finne på Hoves nettsider. Mye av informasjonen gjelder andre festivaler også.

Disse jobbene, det er de vanlige greiene, og de gjøres for å få menneskeheten til å fungere:
 1. å få publikum inn - Akkreditering
 2. fôre dem - Handel
 3. stelle med etterlatenskapene deres, og - Miljø
 4. sørge for at de ikke skader hverandre. - Sikkerhet
 5. pluss alt det andre # Jeg gjør hva som helst for Hove
 • Jeg gjør hva som helst for Hove

Dette er samme konsept som Delta Force på Øyafestivalen. Dere settes inn der det trengs når det trengs. Her lukter det bæsj, altså, det kan hende at du blir satt til å vaske toaletter. Jeg aner ikke, denne gruppen var der ikke ifjor. Kanskje du blir satt til masse forskjellig små greier, som å kjøre til bensinstasjonen og kjøpe tunfisk til Snoop Dogg, finne gaffateipen for Andreas som trenger den til rigginga, eller flytte tomme ølkasser. Ønsker du å prøve litt av vært, og liker å være reddende engel, er nok dette for deg.

Krav til fysisk kondisjon: trolig må du tåle å gå rundt og rundt
Service/menneskelig kontakt: variabel, trolig liten
Konsertstøy: variabel


 • Akkreditering

  foto: Miriam Dalsgaard

   "Hør da, vi går i samme klasse, vi har faktisk bursdag på samme dag også."

Akkreditering betyr å ta i mot folk idet de ankommer festivalområdet, gi dem nødvendig informasjon, og feste festivalarmbånd på dem. Det innebærer også å avvise folk som mangler legitimasjon, gyldig festivalpass, eller som er SYNLIG beruset. Det kan være veldig gøy eller vanskelig, alt etter hvordan man er som person. Du kan få oppleve mange gode bortforklaringer.

Krav til fysisk kondisjon: du står/sitter i bod hele tida, så du fikser den, du, sofagrisen
Service/menneskelig kontakt: stor
Konsertstøy: lavest. Akkrediteringen foregår ved inngangen til festivalområdet, så det sier seg selv at det ikke er så mye konsertstøy her.

 • Handel

  foto: Christian Nørstebø

 • "Selger dere vin?"

Du selger ting. Ting er som regel øl, men det finnes bader for mat, band-merchandise og litt andre småting som ingen strengt tatt trenger. Legg merke til at beskrivelsen er så kort, siden jeg aldri har vært borti det her.

Krav til fysisk kondisjon: du står i bod hele tida, så ingen høye hæler.
Service-krav/menneskelig kontakt: stor. Varier med varene - det er mer hektisk i en matbod enn i en t-skjortebod. Jeg gjentar - ingen høye hæler.
Konsertstøy: Det kommer an på hvor du står. I fjor var det anlagt en handlegate med mange boder mellom konsertområdene. Jobbet man i ytterenden nærmest konsertarenaen under den danseglade deadmaus-konserten var det helt forferdelig bare å eksistere i nærheten av de bodene. Bassen var så dyp at den traff bodenes egenfrekvensen. De var trekasser som virket som en forsterkning på den allerede morderhøye bassen. De ble til torturceller av djevel-vibrasjoner.

 • "Er det ikke ekkelt å plukke søppel?"

Ja, du må gå rundt, og ja, du kan bli skitten, men som jeg sa tidligere i innlegget: du har stor bevegelsesfrihet og kan ta det litt i ditt eget tempo. Du kan møte masse koslige folk, men også en del late folk som var sent ute med å søke og bare vil bli ferdige og vil gjøre minst mulig.

Det er ikke bare plukking som skjer her, det trengs også folk til å stå i pantebodene og til å håndtere det som kommer inn. Har du lappen, kan du kjøre søppel også.

Du kan finne ting: plekter, tjuekroninger, mat, sko, hatter! Evt. stikke av med ting du finner på campen etter festivalen, om du rydder da. Folk er hemningsløse når det gjelder hva de "mister". Hvis ikke du knabber converse-skoene, kommer Røde kors og tar dem. Tenk å stjele fra røde kors! Alle teltene som "glemmes" tømmes for spy og sendes til noen som trenger dem. Libya? Vet ikke.

Krav til fysisk kondisjon: kommer an på hvor du står, men det blir løfting og bøying av rygg. Kan få vondt i ryggen. Hvis du går rundt, er det en relativt rolig jobb.

Service-krav/menneskelig kontakt: kommer an på om du står i bod eller ikke. Uteplukkere deler jevnlig ut søppelposer/kjeft til ekstra skitne camper.
Konsertstøy: Stort sett lav, det er mest å rydde på campområdet. Man plukker ikke på konsertområdet under konserten, man tar det etterpå.


 • Camp-vakter: Wild fjortis appeared: - TAKE HIM DOWN!

Sikkerhet er kanskje en av de største jobbene på Hove. Det trengs vakter OVERALT, og det du gjør er å stå et eller annet sted og passe på at folk oppfører seg.
 •  på camp: få folk til å rydde, ja, det er umulig, men i det minste i branngatene. At det er vakter på campen gjør det også lettere å sove, kanskje....
 •  arena: selve festivalområdet. Sørge for at folk ikke drikker medbrakt og skysse alle deltakerne ut av festivalområdet på natta slik at det kan ryddes til neste dag.
 • backstage-vakt/artiststranden: passe på at artisene har det bra og at bare de rette folka kommer inn backstage. Mange som vil inn, vet du, bl.a. har Backstage Hovescenen har et gjerde som folk prøver å hoppe over! JIPPI, liksom. 
 • Gates/inngang og perimeter: dette er der det oppstår disse lange køslangene utover ettermiddagen og kvelden. Hver gang festivaldeltakerns skal inn, må vesker og slikt noe sjekkes for væskefylte flasker, mat og våpen, pluss at de selvfølgelig må ha festivalarmbånd om håndleddet. Kroppsvisitering skjer. Perimeter-sikkerhet er å patruljere gjerdene rundt hele festivalområdet og sørge for at ingen klatrer seg inn. Hehe. 
 • Skjenkevakt: Skjenkevakten fjerner overstadig berusede mennesker og passer på at mindreårige ikke skjenkes. Mindreårige har adgang til festivalen i lag med en person over 18 år. Dette må jo være veldig morsomt på campen, da, for der slipper man inn om fylt 16, men man kan likevel ikke drikke før fylte 18 år?


Sikkerhet omfatter altså jobbene folk sikler etter, nemlig artistkontaktene. "OHO tenk å få jobbe med artistene!", da er du garantert å ikke få den jobben. Har du lappen, kan du tilogmed få kjøre dem rundt omkring når de er sultne og må på do f.eks. Hvis du f.eks. har vært utvekslingsstudent stiller du sterkt til artistkontakt, ettersom du da muligens kanskje kan engelsk bedre enn alle andre. Artistkontakt er kremen av kaka, og du skal søke godt for å få den.


Krav til fysisk kondisjon: kjempestor fare for slåsskasmp! Neida, men det blir mye ståing. Det er natteskift.
Service-krav/menneskelig kontakt: du må tørre å si ifra og stå på krava til folk som ikke alltid er enige med deg, samtidig som du forholder deg rolig.
Konsertstøy: avhenger av hvor skiftet er plassert. Scenevakt = høyt.

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  HUSK! Det er ennå ikke for sent om du vil komme gratis inn på Hove i år. I hvert fall ikke om du har lyst til å plukke søppel.

I neste innlegg i denne "serien" (yay, 1 - 2 - 3) vil vi gå gjennom frivilligkontrakten du egentlig skal ha lest og sagt deg enig i før du blir frivillig. Er det noe du burde være obs på? 

JA, DET ER DET GARANTERT!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv i vei!