tirsdag 28. oktober 2008

Låtråd i oktober

I haust har eg lytta mykje på desse låtene:

Miles Davis - My ship
Songen har musikk av Kurt Weill og tekst av Ira Gershwin. Frå albumet Miles Ahead, kvar han speler melodistemma i eit ministorband leida av arrangøren Gil Evans. Sjølve songen fann eg fyrst på youtube, spelt av ein vordande, ung jazztrompetist. Så leter ein litt tilfeldig i soulseek.... det ballar seg til

The Aller Værste - Du sklei meg så nært inn på livet
Norsk new wave på norsk. Denne er frå filmen om Mannen som elsket Yngve. Tromboneintro!

Kenny Barron Super Trio – Stolen Moments
Stolen Moments speler me i Agder ungdomsstorband, på kvar einaste konsert, og sidan eg likte han, har eg ransakt fildelingsland for ulike utgåver. Her er det ein dyktig fyr på flygel og ein på kontra og ein på trommer, og det er den versjonen eg liker best.

Miles Davis – Gone, Gone, Gone
Mystisk. Alle de rare voicingene, også arrangert av Gil Evans. Mange, rare lyder. Ein klagande støvsuger.
Vamp – Der borte
Nydelige tekst, nydelige melodi. Jamne/Toft

Dizzy Gillespie – Jordu
Eg liker ljoden på innspillingane frå 40-50-tallet. Akustisk, organisk. Og så er det ein fin song...

Side Brok – Sætra (med Aparte)
Også her er det køntribass. Veldig god driv i rappinga, og i bridgen er det tilogmed gåbass! Pluss trompet i refrenget.

Vamp – Sirkus av lys
TRÆKKSPILL. Fortsatt fyrste spor på samme plate som Der borte, så då er det ikke rart eg liker den.

James Brown – The Chicken
Enda ein låt eg ble hekta på etter å ha spilt den..gullkylling! Versjonene til Jaco Pastorius, han som gjorde låta superkjent (men han fann ikkje på baslinja), er også fine.

Du finn dei her, om du har lyst til å høra dei: SPOTIFY!!!!

torsdag 23. oktober 2008

Senk verdensutslippet av karbondioksid ved å pumpe opp norsk olje

- Å stoppe norsk oljeproduksjon vil øke verdens utslipp av CO2, sier Per Terje Vold i Oljeindustriens Landsforening til Teknisk ukeblad)
. Han er administrerernde direktør i den foreninga.

Et typisk utsagn fra oljeindustrien som man med logikk kan skrelle vekk.

Forklart med andre ord sier han at om vi slutter å fremstille olje i Norge, vil det fortsatt være behov for mer energi, og da vil andre land, da, som Russland eller land i Afrika, øke sin produksjon, som er mindre effektiv (fordi at vi har verdens mest energieffektive oljeutvinning ifølge ham). Poenget er at den norske produksjonen gir et lavere prdukt av CO2 per energienhet enn for eksempel den russiske, altså, at den er mer "klimavennlig".

onsdag 15. oktober 2008

Marit Larsens torrentunnfangelse

Marit Larsens nye album "The Chase" (Jakten) ble sluppet mandag den trettende. Det er hennes andre, det første het Under the Surface (Under overflaten) og var bra til å være norskt.

Men kor lang tid tek det før det blir ein torrent av det?

I torrentland er det musikkens/filmens popularitet som avgjør finnbarheten, tiden fra plateutgivelse til torrent og hvor raskt den lastes ned (havner på platelefsa). Et nytt album av det irske bandet U2 vil være så populært at det kan lastes ned før albumet har blitt tilgjengelig i butikkene (negativ tilgjengelighetstid). Mens det er ikke like artig å lekke en Marit Larsen-plate, fordi hun er litt mindre kjent enn U2. Siden ML befinner seg på et lavt torrent-trinn, vil hennes "The Chase" unnfanges som torrent først etter at plata er til salgs.

Forskningsresultat:
Google:
Enter: torrent marit larsen "the chase"


Madang den trettende: intet
Tirsdag den fjortende: intet
Onsdag den femtende: Torrentvalley har fått tak i en torrent. Nærmere granskning på thepiratebay.org her) viser at en torrent ble lagt ut om aftenen den fjortende oktober.

Altså har det gått over 24 timer før CDen havnet i nettet. Fisk er godt. Det er raskt nok for den fattige fansen. Det må ha vært en veldig hengiven tilhenger som befridde dette beskyttede åndsverket, og som vil hindre det i å tilføre ML for mye mammon, slik at hun heller kan konsentrere seg om den søte musikken hun snekrer. Veldig bra!

mandag 13. oktober 2008

Unge venstre og gale forslag (alkohol vs. cannabis/THC)

På Unge venstres landsmøte lørdag ble det vedtatt å legalisere de narkotiske stoffene khat og cannabis(hasj), og at de ønsket statsregulerte bordeller. Da nyheten nådde Lederen av Venstre, Lars Sponheim, fnøs han med en gang. Han var tok fullstendig avstand fra vedtaket, og låt ikke til å gruble noe mer over det, etter uttalelsene i Agderposten å dømme. Slik reagerer man gjerne på halvville forslag fra unge radikale. Likevel, så meget avstand tok han, at man skulle tro han ville forsikre velgerne om at han ikke holdt med folk som hadde slike gale meninger.

Men hvorfor ikke tenke over saken?
Prositusjon blir visst ikke borte av et forbud, som Oslo byråd vedtok i april i år. Det er et av verdens eldste yrker! På et bordell kan forholdene kontrolleres, og kanskje dette kan være et middel MOT menneskehandel, ettersom at de som velger å prosituere seg vil kunne komme vekk fra hallikene sine. Eller at bordellene blir brukt istedenfor at folk henvendes på gata.

Man kan da spørre seg om samleie kun skal være priviligert de med kjæreste eller som lever i et lykkelig ekteskap. Hva med de litt ulykkelige og einsamme? Og kan ikke folk få gjøre det de vil med kroppen sin om de føler det er det eneste de kan gjøre for å få endene til å møtes?

mandag 6. oktober 2008

Blomsterplukking senhøstes

Jeg drog ut i kveld for å plukke planter til herbariet mitt, siden det har blitt utsatt hver dag gjennom den herlige høstferien. Dessverre så det dårlig ut, blader og blomster gule og visne, som om frosten alt hadde inntruffet. Ifølge kroppstemperaturen min så tidlig på kvelden som jeg var ute, kunne det godt bli frost om natten. Og den nusselige jordrøyken som jeg besøkte i høstferien, den var det sørgelig kun stengler igjen av. Det var en kraftig storm i forgårs (el. ''ekstremvær''), så alle blomstene og bladene må ha blitt blåst bort og spist av sultne fluer. Jeg vil så inderlig ha denne rosa blomsten i herbariet mitt:


Jordrøyk må jeg klare å finne. Er den ikke fiin?