lørdag 29. mars 2008

Mer om sangtitler - 115. drøm

Hva var det Samanthas redningsmann het nå igjen?

Første post på lenge! Det har seg sånn at jeg har kviet meg for å poste en stund, for jeg har latt Kaizers Orchestras nye skive Maskineri snurre påny og påny. Med det følge at alle postene vedrører kaizers (NEIHVA VAR VITSEN MED DEN AKKORDEN DER!!!), og jeg vil helst ikke ha elleve poster om samme emne, da kan jeg jo miste lesere. Eller kanskje jeg endelig vil få lesere, trofaste Kaizers-lesere, dem som det er så mange av.

Nå skal jeg skrive om låt nummer 11 på Maskineri, med det heilt tulleruske navnet Kaizsers 115. drøm.

Hvorfor i all huleste gi en sang det navnet? For det første så er alle henvisninger til bandet i en låt URTEIT (du kjenner kanskje ikke til det brasilianske bandet Terra Samba som har minst fem sanger med Terra i)! For det andre, hvofor nøyaktig den 115. drøm? Er det en vits, som Bastard sønn, eller alvorlig ment? Dette er en form for humor som jeg kaller presiseringshumor. Sett at du har mange problemer, du har massevis av problemer. Snakk om å ikke bruke klisjeer, sier vi, så da sier man hvor mange problemer man har. Men det er bare et fiktivt tall, det som er vittig, er at man gjør det for å ikke si "mange". Så du sier at du har 45 problemer. På samme måte kan man si at noe koster syv kroner for mye, i stedet for det übervanlige ti kroner for mye.

En klassisk en er å ta i bruk visse tall med vilje: Jeg hadde 42 drømmer i natt. Eller: Hvor vondt har du på en skala fra en til ti? Elleve, off cors.

Eller enda lengre ut på viddene: Nå har de spilt den sangen 667 ganger Her er det inneforstått at man gjerne bruker 666, som er djevelens tall, men man kan det virkemiddelet allerede, og viser til andre felleshumoranter at man kan noe. Og så fniser man når man skjønner hvorfor det er morsomt, mens ingen andre ser poenget med det sedvanlige tallet 667.)

Tilbake til den hersens sangen. Refrenget i 115 drøm (jeg nekter å vise til sangens virkelige navn):

Du har gjort heilt rett, du
i å komme til meg, Lisa
vente på deg
i enden av en brønn.

Her ser vi at Zahl, låtens forfatter, var litt inspirert av skrekkfilmen "The Ring", hvor den lille, døde (?) jenta ligger og veeeenter på mor. Hva heter neste sang på albumet? "Ond sirkel", heter den! Den onde sirkelen, det er liksom ringen, det, the Ring.

Ond sirkel gav meg forresten merkelige assosiasjoner, jeg tenkte på en sort ring i bakken som var ond, sånn fysisk, istedenfor begrepet ond sirkle, fra å "havne i en ond sirkel".

::Maskineri - Spor 11::
boomp3.com

3 kommentarer:

 1. Jøss, dette var virkelig gjennomtenkt!

  Og litt creepy...

  SvarSlett
 2. "Du har gjort heilt rett du i å komme te meg MIN SØNN, vente på deg, i enden av en drøm". Greit å ha lyricsene rett når man skal analysere.

  SvarSlett
 3. Men hvis jeg vet hva han egentlig synger, så blir det ingen analyse.

  SvarSlett

Skriv i vei!