onsdag 6. februar 2008

Gillespie danser på youtube (1947)

Etter å ha klikket omkring på youtube etter en gammel storbandversjon av Birk's works (svært-kvitt), kom jeg over denne videoen av Dizzy Gillespies storband fra 1947. På denne tiden var han rundt tretti år gammel, jeg tror det er hans eldste video på youtube. Han hadde vel hatt eget storband i et par år da.

Det som er så morsomt med denne videoen, er hvordan han beveger seg. For filmintereserte individer kan det også være interessant å se nok et eksemplar på dårlig lyd-bilde-synkronisering. Eller kanskje ikke. Uansett, følg nøye med på føttene hans, han er nemlig i slekt med Michael Jackson.^o^....:

0:23 - Han ser søren meg på føttene sine selv, også.
0:58 - Hvis han svinger litt kraftigere med trompeten nå, ...åja..

For de som ikke vet det, tilsvarende folk flest, så var Dizzy Gillespie en amerikansk jazztrompetist som, kort summert, spilte sinnsykt lyst (og skadet sikkert mange medmusikanter). Sammen med altsaksofonisten Charlie Parker begynte de å spille musikk som snart fikk navnet bebop. Bebop er det mange regner som jazz, selv om den er litt eldre enn den mest kjente jazzmusikken. Bebop har mange, raske toner,sære melodier, stadige akkordskifter og kaos og greier, særlig de første gangene man hører det. Gjerne mange ganger etterpå også.
Ved først lytting syntes jeg ikke noe særlig om sangen, men nå har jeg hørt sangen flere ganger daglig i en uke (av mangel på (lyst til å finne) andre ting å gjøre). Så nå liker jeg den. Det var med mikrofonteknologien på den tiden, eller lydteknologi ellers som gjorde at stemmene på folk ble så utydelige og fulle av bass. Men som med John Lennon og Tom Waits er det noe man blir vant til...

Videoen og bildene ser ut til å henge litt, dessverre :P. Det fantes visst bare stumfilm på den tiden, så enten så mimer de (hm?), eller så har noen limt et spor til etterpå. Man ser det under soloen, grepene på trompeten og det hele stemmer ikke med lyden i det hele tatt. Når trompetisten fyller opp kinnene med luft midt i en frase-.

Men det er visst ingen som vet hva sangen heter. Ikke Google, engang. Prøver å knote ned teksten her, iallfall, med mine tekstutskillingsskunnskaper.

There's was a guy who was some brand new kick
Came home on a crazy kick
The thing, that named him such a flop
Cause he beeped when he should have bopped

He same oldcatch up on the stand
but he couldn't leave to ding the band
He thought he was the cream of the crop
thought he beeped when he should have bopped

All the cats gathered around
he was he was trying to groove
But anyone could plainly see
that it was was dragging them out of the groove

At night, the leader turned around and said
Let them, Bob, should have that and stop
Then you go, you did it again
You just beeped when you should have bopped
Gir mye mening.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv i vei!