mandag 20. april 2009

Hvor ble det av Gaza?

Husker dere hva som hendte på Gazastripen i vinter? De ble angrepet av Israel som svar på raketter mot Israel. Så sendte de noen bombefly mot fattigere land. Hva mer skjedde? Jo, folk verden over demonstrerte mot krigen og Israels invasjon av Gaza. (jeg og, se: 2009/01/demonstrasjon-i-bibelbeltet)

Det endte med en slags våpenhvileavtale, men selv nå i april sprenges det raketter og bomber siktet mot israelske mål. Hamas sier de ikke er ansvarlig for disse, og ingen av dem har rammet hus eller folk. Israel vurderer nå om de skal reagere.

SÅ var det blokaden: Israel rår over kystlinja og slipper ingen båter inn, nesten ikke noe nødhjelp, medisiner eller mat over grensene heller. Egypt har blitt pålagt det samme. Israel styrer strøm og bensin, til et el-nett som har mange brudd. Folk får ikke lov til å reise. Universiteter og skoler er ødelagt. Vannmangel enkelte steder osv. Innbyggerne er fortsatt innestengt og fratatt sin frihet, bare at nå er det ingen som demonstrerer lenger. Innbyggerne på Gazastripen sitter i et fengsel, får ikke lov til å reise noe særlig inn og ut, og får bare det de akkurat trenger. Ikke nok med det, så er også mye av infrastrukturen nede, siden Israel målrettet siktet på den. Nå som Hamas ikke lenger tar ansvar for rakettene, som uansett ikke treffer (men som likevel bryter våpenhvilen)er det ingen som bryr seg. Da får de ingen oppmerksomhet, og ingen kritiserer Israel.

Denne økonomiske blokaden, som de kaller den, skal hindre Hamas i å bli slagkraftig igjen: "We want to make sure that reconstruction for the people of Gaza is not reconstruction for the Hamas regime". sa Ehud Olmert, statsministeren. For det unngår de når folk isoleres og sulter. Tenk, alle som bor i området har opplevd krig og isolasjon hele livet, og det ser ikke ut til å ta slutt. Jeg forstår at folk sender raketter. Jo mer lidelse, jo lettere å ty til det ekstreme.

Israel håper at jo mer folket i Gaza lider, jo mer mindre vil de støtte Hamas og styret deres, som Israel sier er grunnen til blokaden. Selvfølgelig.

Les mer her: Blockade of the Gaza strip

2 kommentarer:

  1. Hei. USA bruker Israel som en stepping stone inn mot Midt-Østen. Eller vent: om ikke Israel har situasjonen under sin kontroll, vel, så har ikke USA noen fullstendige allierte i regionen. Og da blir hele midt-østen islam-fascistisk. Eller egentlig ikke, men det er det som er frykten. I tillegg vil kapitalistene spre demokrati så de kan spre forretningene sine og tjene mer penger. OG DEMOKRATI SPRES MED AMERIKANSKE GRANATER MCAIN 08 GÅ!!

    SvarSlett
  2. Ja, det tror nok jeg også.

    Men må Israel okkupere Gazastripen osv. for å ha kontroll? Vel, hvis de slipper alt fritt, vil jo Hamas gå med på en fredsavtale, har de sagt.

    SvarSlett

Skriv i vei!