torsdag 28. oktober 2010

Kan DU høre forskjellen på shrutiene?

En indisk glatthalset gitar kan spille surtoner

Indisk musikk er bygget over en helt annen lest enn afro-amerikansk musikk (som folk flest hører på). Vel, egentlig ikke "helt annen". Iallfall nyere popmusikk er overraskende lik indisk musikk ( - skal skrive det senere). En av forskjellene mellom indisk og vestlig popmusikk er at skalaene er renstemte. Det vil si at tonenes plassering følger naturlige, sammenfallende frekvenser, det som fysisk svinger godt sammen. Ikke som på klaverets likestemming. På et piano er hvert oktav delt inn i 12 like halvtoner, mens det som passer sammen matematisk ikke er delt inn likt. Det andre som låter fremmed i India er at toner spilles høyere eller lavere utifra om man er på vei opp eller ned, som denne mannen forklarer i videoene sine. De har sine mikrotoner. Shrutier, kalles disse. Og for oss låter det ikke som to toner, men som én tone, og så en tone som er sur.

Følg med når han sier "As you can see the note is very different" (Som du ser er noten svært forskjellig) - 0:43. Han spiller på en - indisk strenginstrument kalt sarod.
 

Mange takk til denne mannen som forklarer dette for oss. Én ting er å høre forskjell når tonene spilles etterfølgende; det er noe annet når de forekommer i en melodsik sammenheng.

"NEI, det er slettes ikke enkelt."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv i vei!