torsdag 29. april 2010

Definer ordet forbruk?

"Råd fra ekspertene: Dropp kjøpefesten" skriver tabloidbladet Verdens gang.

Syke mennesker tar opp lån for forbruk og slaver seg i hjeld. Hvorfor gjør de det?
"forburk forbruk forbruk"
Men hva er forbruk? I økonomilitteratur heter det jo forbruk uansett hva du bruker pengene dine på. Hermetikkbokser forbrukes, man kjøper tomatpure på boks (fordi den er billigst ovkårs), tømmer boksen og hiver den i metallgjenvinninga - dette er forbruk, det. Når studenten lever på Studielånet sitt, har også studenten tatt opp lån for forbruk: man eter og bor på framtidige avbetalinger. Men det er likevel ikke dette man tenker på som forbruk.

Miljøverneres definisjon på ordet er annerledes, og de/vi har klart å kuppe ordet til å bli utelukkende negativt. For da betyr forbruk at man kaster brukbare gjenstander og kjøper nytt fordi man har lyst. Eksempelet klær - 130 000 tonn tekstiler ble søppel i 2007 (miljøstatus - Norge).

F.eks. behøver vi sjampo (no-poo community)? Det blir mye emballasje, det, om man vasker håret hver dag med sjampo og balsam og etterpå tilfører håret fuktighetskrem. Men det blir emballasje av bakepulvereskene og epleeddikflaskene også.....

Visste du at det finnes mennesker som kaster donaldblader?

 SYKE MENNESKER

mandag 26. april 2010

"Når ingen vil betale, kommer musikken til å dø"

Hvor kan du høre musikk uten å betale?
Det er utrolig at det fortsatt finnes musikk, når man kan høre den så mange steder uten å betale for den. På radio, TV og Spotify betales det TONO-avgifter o.l. pga. opphavsretten, men i de andre tilfellene kan man høre på noe så mye man vil uten at opphavsrettsinnehaveren får betalt for hver bidige gang noen får glede av verket.

Hvorfor kjøper folk mer musikk når de allerede har musikk? Hvorfor kjøper folk musikk når de kan høre på radioen? Og ikke minst, hvorfor gidder folk å gå på støyende, stinkende konserter i stedet for å  høre musikken på CD?

lørdag 24. april 2010

Studentoppdatering på grønnkål

*Oioioi*...tilbake igjen. Jeg har avstått fra å skrive på en god stund pga. skolearbeid. Mye man skulle ha gjort, og eksamenene nærmer seg.

Sommeren kom fort her i Bø: midt i mars var det snø og 16 minusgrader, så plutselig en måned senere var 20 grader i sola i ly av Breisås, grillukt og rene sommerstemingen. Men så snart sola skyer seg bort, blir det vinter igjen.

Hybelklesskapene fortjener en anmeldelse: de er offer for mitt hat, for de er for djupe og upraktiske. Det fjerner lysten til å plassere klær i skapet. Så på en måte har sofastolen overtatt rollen som klesskap.

Så - til saksaken: Jeg har sådd grønnkål, endelig, etter alle årene med prat om det. Grønnkål (kale, couve galego) er en plante man kan ha hørt om, men kunnskapen ender der. Vegetarianere og spise sunt-frikene er hekta på den fordi den "er sunn og full av antioksidanter". Man dyrket det før i tiden, den skal være lett å dyrke, men den er bortimot forduftet i dag. Vanlig sesong for grønnkål (ifølge en grønnsakshandler i Oslo) er oktober- januar (frostnettene). Men den vokser jo hele året, så hva er problemet? Man kan uansett fryse ned.

fredag 2. april 2010

XSPF-spillelister - online mp3-lister

Spotify har vist oss hvor fint det er med spillelister (det er den eneste måten å samle musikken på der). Det finnes atskillelige andre sider der man kan lage spillelister, som myspace og last.fm, men der må du registrere deg og ta til takke med det sidene har tilgjengelig. Spotify er bedre enn de fleste med sin hurtighet og store katalog, selv om Spotify også krever innlogging. Men det finnes også noe skikkelig grasrot-opplegg der du styrer alt selv, nemlig XSPF-lister. Disse er enda mer tilgjengelige enn spotifylister, og kan deles over hele internett. Mange sider bruker xspf-spillelister til forhåndslytt, bl.a. Amazon og last.fm.

XSPF, XML shareable playlist format, (uttales schpeff el. spiff) er et format for å skrive spillelister i XML, et markeringsspråk som ligner på HTML. Informasjonen står innenfor tagger som: <playlist>, <trackList>, <track>, <location>, <title>, <creator>

Eksempel på XPSF-spilleliste som jeg selv har satt sammen: brasiliansk og litt til - åpne med vlc (el. wordpad for å titte på koden)

Fordelen med xspf-spillelister er at de kan spilles av overalt med nettforbindelse: på mobilen, linux, windows, osv, så lenge du har et program (oftest vlc) som kan spille av xspf-formatet, et åpent, patentfritt format. Man behøver ikke Spotify, registrering eller noe sånt. Lettere å dele, altså.