torsdag 8. mars 2007

Genialt for andre gang

Kaiser Chiefs kom ut med plate forrige uke, Yours Truly, Angry Mob, enda en plate med for det meste kedelig rockemusikk.

Anmeldesene av denne plata har utelukkende påpekt at den er ringere enn sin forgjenger, Employment, som etter min mening hadde bare to sanger med noe nerve (Riot og OMG). Det merkelige, er at på tross av at plata er dårligere, er det godlåter her også, ifølge anmelderne. Singlene sparker ifra og ”viser tydelige tegn til bruk av arven fra Blur og The Beatles” og ”disse skylder sgt. Pepper en stor takk” osv. Det vanlige mjølet anmelderne serverer hver BIDIGE gang. Som erfaren anmeldelsesjeger, spør jeg meg: Hvorfor er det alltid singelene som trekker opp på en plate, når de ofte ikke er de beste sangene en gang? Og de andre sangene vil aldri bli oppdaget uansett, så lenge journalisten ikke eier det snev av egen tankegang og selvstendighet.

Jo, skal jeg si deg. Det har med gjenkjenning og vane å gjøre. Jeg hørte en låt forleden dag, den var litt masete, men skilte seg ut fra mengden med sin 6/8-takt, falsettsang (som med Coldplay og homsesøsterene snart ikke er særegent lenger) og overraskende store sprang i melodien aka variasjon. A-listet som den var på flere kanaler (Grace Kelly het den) kunne jeg ikke unngå å bli utsatt for den en gang til, og etter hvert så LIKTE jeg den. Opplevde det samme med endingslåtene til animeserien Chobits, (tenk hvor mange fine låter det finnes i serier) de var kjedelige de første gangene, men etter å ha sett alle episodene, hadde jeg samtidig lært sangene å kjenne og fått sansen for dem.

Noen betegner dette som at sangene vokser seg, men jeg ønsker å skille mellom det å lære/gjenkjenne en ganske rasktlikelig sang (pop, for eksempel), og like den, og når sanger vokser seg. I det første tilfellet vil man kunne gå lei av sangen forholdsvis fort, mens i det siste tilfellet skal det svært ivrig lytting til. Jeg vil si at man kan like nesten alt man ikke har noe øyeblikkelig i mot dersom man hører på det nok ganger.

De 1,5 ålreite sangene fra Employent, er faktisk de to første singelene. Men det er jo bare singelene som blir spilt på radio, resten må du finne ut av selv. Så, når du er interessert i singelene til en artist og laster ned en plate, prøv å få hørt flere ganger på det som ikke er radioluftet noen ganger før du evt. sletter sangene. Kanskje er det flere bra sanger der enn bare singelene, og da har du i hvert fall grunn til å kjøpe plata.