onsdag 27. mai 2009

Irritasjon over strenge eksamensregler

Du kan tro man blir irritert.

I år kunne tredjeklassingene komme opp i nynorsk som trekkfag, istedenfor et av de tre-fire studieretningsfagene man ellers hadde fått.
Så jeg hadde nynorskeksamen.
Norskeksamen.
Ferdig to timer før fristen, og skulle ned til pcen med minnepennen for å skrive ut. Ånei, formateringa tålte ikke overgangen fra linux til XP! Så jeg måtte ordne med avsnitt og greier, og jøss, der var det en fæl setning, og en skrivefeil::ops, så fikser jeg på det..
OG SÅ sier vakta at NEI, DU FÅR iKKE LOV TIL å SKRIVE MER.
HVORFOR DET, spør jeg
DET ER JUKS, sier hun.

Og jeg forstår ingen ting!! Hva er problemet med å fiksa på et par skrivefeil og setninger når tiden ikkke er gått ut en gang!!

Og jeg blir sint i grunn fordi jeg jammen forstår hvorfor: når man går ned, så skal man være ferdig med alle skrivefeilene, men...jeg hadde jo så mye tid igjen...

lørdag 23. mai 2009

Doubletwist

Doubletwist er et nytt program, som skal liksom samordne alle filer og ting og sånt...nå er det jo slik at man trenger ett program til den mobilen og ett til det og ett til det; dette programmet skal liksom ta seg av og konvertere de fleste lyd og bilde og videoformater i en svær haug. DVD-Jon, kjent for å knekke kopisperrer, var med på å utvikle programmet.

Jeg la merke til at overalt hvor det var snakk om å dele filer med venner, står det bare om bilder og video og annet. Lyd og musikk nevnes ikke i det hele tatt. Dette antakelig for å ikke trekke oppmerksomhet og sammenligning med fildelingsprogrammer, som anses som ulovlig. Men programmet kan også sende MUSIKK til venner, som et hvilket som helst annet fildelingsprogram. Bare at dette er lovlig, å dele musikk med venner. Akkurat det samme "smutthullet" utnyttet Ezmo, som ble nedlagt i fjor, som jeg skrev om tidligere.

Men finnes ikke for linux/ubuntu ennå, og jeg liker rhythmbox..

fredag 1. mai 2009

Lure virus

Media har løpt gale omkring om svineinfluensaen. De er redde for at den skal være mer dødelig enn vanlig, som den mest sannsynlig ikke er.

Hva er egentlig vitsen med dødelige virus? De infiserer et dyr, og så dør dyret, kanskje tilogmed før viruset får spredd seg videre! Tar de livet av verten, dør de selv! Det er jo bare dumt, trodde jeg. Det har seg jo slik at de som for spredd seg videre, det er deres egenskaper som overlever, så et svært dødelig virus som tar knekken på verten innen få dager rekker ikke smitte så mange (unntatt hvis inkubasjonstiden er lang eller hvis mer alvorlig sykdom betyr mer hosting og nysing).

Det virker dumt evolusjonsmessig sett, at et virus tar livet av verten det synes verten også). Vel, det er jo ingen vits med dødelig virus, men det er jo ingen vits med noen ting i det hele tatt om man ikke er religiøs, for da er det om å gjøre å dø. Egentlig er et virus jordas mest effektive replikator. Det går raskt, er lite, og et virus har få gener som hindrer replikasjonen. Et virus er som alle andre dyr på jorda; en organisme som kan formere seg, bare at det er redusert til det mest nødvendige (tror jeg, da): En RNA-tråd, mens DNA-tråder består av to RNA-tråder. For et menneske tar replikasjon minst 14 år, pluss at man risikerer at mennesket er sterilt, bruker kondomer eller velger å ikke få barn.

Så vitsen med viruset er ikke at det overlever, vitsen er at viruset formerer seg...
* * *
Forresten, når det gjelder svineinfluensaen, så burde DU prøve å bli smittet, trass i all oppfodring mot det, med mindre du har dårlig immunforsvar. For viruset kan møte fulgeinfluensaen og MULIGENS med små odds mutere til ein daudeleg, smittsam variant. Og så kan viruset kan mutere mens det herjer om vinteren på den sørlege halvkule, og bli meir daudeleg berre slik. Om du allerede har hatt influensaen, vil du ha litt beskyttelse. Ved å hindre spredning av smitten, unngår man de vanlige influensadødsfallene, og at viruset kanskje muterer skummelt mens mange folk kan bli smittet, SAMTIDIG som at folk ikke får immunitet mot en mulig FARLIGERE variant.

Skal skremme litt:
Selv om Influensa A i sin nåværende form ikke utgjør noen stor trussel mot verdenshelsen, er ekspertene usikre på hvilke egenskaper viruset kan tenkes å tilegne seg over sommeren.

Virus er uforutsigbare mikrober, og det finnes en risiko for at mutasjoner kan oppstå, som vil gi en dødeligere variant til høsten.

http://www.forskning.no/artikler/2009/juni/222586

Og en siste ting: faktisk så blir virusene mindre smittsomme jo mer de spres; for da er det ikke selektivt press på å være smittsom for å bli spredd.