fredag 1. mai 2009

Lure virus

Media har løpt gale omkring om svineinfluensaen. De er redde for at den skal være mer dødelig enn vanlig, som den mest sannsynlig ikke er.

Hva er egentlig vitsen med dødelige virus? De infiserer et dyr, og så dør dyret, kanskje tilogmed før viruset får spredd seg videre! Tar de livet av verten, dør de selv! Det er jo bare dumt, trodde jeg. Det har seg jo slik at de som for spredd seg videre, det er deres egenskaper som overlever, så et svært dødelig virus som tar knekken på verten innen få dager rekker ikke smitte så mange (unntatt hvis inkubasjonstiden er lang eller hvis mer alvorlig sykdom betyr mer hosting og nysing).

Det virker dumt evolusjonsmessig sett, at et virus tar livet av verten det synes verten også). Vel, det er jo ingen vits med dødelig virus, men det er jo ingen vits med noen ting i det hele tatt om man ikke er religiøs, for da er det om å gjøre å dø. Egentlig er et virus jordas mest effektive replikator. Det går raskt, er lite, og et virus har få gener som hindrer replikasjonen. Et virus er som alle andre dyr på jorda; en organisme som kan formere seg, bare at det er redusert til det mest nødvendige (tror jeg, da): En RNA-tråd, mens DNA-tråder består av to RNA-tråder. For et menneske tar replikasjon minst 14 år, pluss at man risikerer at mennesket er sterilt, bruker kondomer eller velger å ikke få barn.

Så vitsen med viruset er ikke at det overlever, vitsen er at viruset formerer seg...
* * *
Forresten, når det gjelder svineinfluensaen, så burde DU prøve å bli smittet, trass i all oppfodring mot det, med mindre du har dårlig immunforsvar. For viruset kan møte fulgeinfluensaen og MULIGENS med små odds mutere til ein daudeleg, smittsam variant. Og så kan viruset kan mutere mens det herjer om vinteren på den sørlege halvkule, og bli meir daudeleg berre slik. Om du allerede har hatt influensaen, vil du ha litt beskyttelse. Ved å hindre spredning av smitten, unngår man de vanlige influensadødsfallene, og at viruset kanskje muterer skummelt mens mange folk kan bli smittet, SAMTIDIG som at folk ikke får immunitet mot en mulig FARLIGERE variant.

Skal skremme litt:
Selv om Influensa A i sin nåværende form ikke utgjør noen stor trussel mot verdenshelsen, er ekspertene usikre på hvilke egenskaper viruset kan tenkes å tilegne seg over sommeren.

Virus er uforutsigbare mikrober, og det finnes en risiko for at mutasjoner kan oppstå, som vil gi en dødeligere variant til høsten.

http://www.forskning.no/artikler/2009/juni/222586

Og en siste ting: faktisk så blir virusene mindre smittsomme jo mer de spres; for da er det ikke selektivt press på å være smittsom for å bli spredd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv i vei!